Loading

Pisica Birmaneza

1,00 RON cu TVA

Pisica Birmaneza Click pe imagine pentru mai multe poze

Birmaneza este originara din Myanmar, fosta Birmania, unde era crescuta la Templele Budiste. In 1919, o pereche de pisici Birmaneze au fost trimise de la Templul Lao-Tsun in Europa, Franta. Masculul (Maldapour) a murit pe drum insa femela (Sita), care era gestanta a ajuns cu bine la destinatie unde a dat nastere puilor.

Rasa pisicilor birmaneze a fost recunoscuta in Franta in 1925, dar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial numarul lor s-a diminuat considerabil in Europa continentala, ajungand la sfarsitul razboiului sa mai existe doar cateva exemplare in Franta.

A durat multi ani pentru a recupera numarul pierdut, dar acest lucru s-a intamplat pana la urma. In America, Birmanezele au ajuns in 1959, iar in Marea Britanie in 1964. rasa a fost recunoscuta oficial in 1966 in Marea Britanie si in 1967 in Statele Unite ale Americii.

Pisicile birmaneze au parul lung, desi nu la fel de lung ca persanele cu par lung, de aceea aceasta rasa fiind incadrata in categoria pisicilor cu parul semi-lung. Aceasta rasa nu prezinta sub-strat, iar blana este relativ usor de ingrijit. Din punct de vedere al aspectului general, birmanezele par niste pisici lungi, mai putin indesate decat alte pisici cu parul lung, desi sunt mai solide decat cele din rasele Somali, Angora sau Javanese.

Birmaneza este, in general, o pisica sanatoasa, fara probleme de sanatatea specifice rasei. Este bina insa sa fie dusa anual la un control veterinar de rutina, mai ales dupa varsta de 8 ani, pentru a preveni problemele legate de varsta, precum boli ale ficatului sau rinichilor.

Blana pisicii Birmaneze este deschisa la culoare, cu pete mai inchise pe fata, picioare si coada (ca si Siamezele). Aceste pete se dezvolta si se intensifica in culoare pe durata primului an de viata. Toate cele patru labe sunt albe, aceast fiind o caracteristica a rasei. Birmaneza este o pisica de statura medie. Masculii sunt, de obicei, mai mari decat femelele.

Blana unei Birmaneze este mai usor de intretinut decat cea a unei Persane, desi asta nu inseamna ca nu au nevoie de multa atentie, mai ales daca vrei sa participi cu ea la concursuri sau expozitii. In orice caz, datorita temperamentului docil si linistit, ingrijirea blanii nu va fi o activitate complicata. Naparleste moderat.

Birmanezele sunt pisici gentile, placandu-le sa stea in preajma oamenilor- isi urmeaza stapanul indeaproape si e tot timpul "in picioarele" acestuia. Sunt foarte afectuoase si cer in schimb compania oamenilor. Birmanezele vor sa stie tot si adesea se baga in belele din cauza curiozitatii lor exacerbate. Nu sunt zgomotoase si sunt foarte maleabile.

Aceasta rasa se adapteaza cu usurinta in functie de programul stapanului si il va astepta nerabdatoare sa se intoarca acasa.

Datorita temperamentului lor bland si tandru sunt usor de ingrijit si de rasfatat. Se ataseaza doar de membrii familiei, insa se va atasa mai mult de o singura persoana, cu care va dori sa stea in permanenta. Desi adora sa fie rasfatate si sa te joci cu ele, nu vor sta sa fie mangaiate de straini.

Birmanezele sunt in general pisici sanatoase, fara boli specifice rasei. Se imbolnavesc greu, insa unele dintre acestea pot suferi de cardiomiopatie. De aceea au nevoie de vizite periodice la medicul veterinar. De asemenea, pot fi sensibile la anestezice.

Deoarece Birmanezele nu prezinta riscuri de ingrasare pot fi hranite fara restrictii. Este recomandat ca cea mai mare parte din hrana zilnica a acesteia sa fie frana speciala pentru pisici. Ii mai poti da si hrana umeda speciala, dar si carne de pui sau peste alb, fripte sau fierte foarte bine.

Birmanezele se nasc complet albe, blana incepand sa se inchida pe parcursul cresterii. La maturitate, blana pisicii este de culoare deschisa crem-aurie, insa are extremitatile (capul – in zona botului si a urechilor-, coada si labutele) de culoare ciocolatie. Pentru a fi recunoscuta oficial trebuie sa prezinte „sosetele” albe la baza labutelor.

Capul: Birmaneza are capul lat si prevazut cu o barbie puternica. Fruntea este convexa si tesita.

Ochii: Sunt mari, aproape rotunzi, cu colturile exterioare orientate putin in sus. Culoarea acestora este albastru safir.

Urechile: Au o marime medie, sunt usor rotunjite la varf iar baza este aproape egala cu inaltimea.

Corpul: Birmaneza are corpul lung si indesat, femelele avand o statura mai mica decat cea a masculilor.

Membrele: Au marime medie, aspect greoi si sunt prevazute cu gheare puternice.

Coada: Pentru a fi recunoscute la expozitii, marimea cozii trebuie sa fie proportionala cu cea a corpului.