Loading

Pisica Persana

1,00 RON cu TVA

Pisica Persana Click pe imagine pentru mai multe poze

Persana, cu sarmul si frumusetea ei de neintrecut, este considerata "aristocrata" pisicilor. Calma si calculata, Persana este perfect satisfacuta de viata de apartament. Sociabila, pasnica, niciodata agresiva, dulce si afectuoasa, ea manifesta un atasament deosebit fata de stapan. Se intelege perfect cu copiii si cu cainii. Fata de straini se arata distanta. Miauna discret si destul de rar.

Atinge maturitatea in jurul varstei de 16 - 18 luni, iar perioada de pubertate dureaza 4 - 6 luni. Nu este zvapaiata din fire, sufocanta, ci mai degraba precauta in relatiile cu oamenii. Pentru cresterea ei este nevoie de timp, de rabdare si de capacitatea de pastrare a calmului. Animalul bine educat, in special motanul, este fermecator si devine o companie placuta. Nu este framantat de curiozitatea caracteristica altor rase, nu doreste sa destrame si nici sa cerceteze totul.

Aceste pisici necesita o ingrijire speciala, inca din faza de pui, intretinerea blanii fiind o activitate complicata. Altfel, blana Persanei va deveni incalcita si ii va provoca animalului o stare de discomfort. Perierea trebuie sa dureze cel putin 15 minute si se face in sens invers cresterii firelor de par, avand ca scop indepartarea firelor moarte, a prafului si a nodurilor.

Coada, labutele si abdomenul sunt zone foarte sensibile, asa ca trebuie sa le tratati cu delicatete. Baia nu reprezinta o probleme pentru pisicile Persane si este bine sa le faceti una o data pe saptamana. Tepmeratura apei trebuie sa fie potrivita. Folositi un sampon special, evitand zona ochilor. Dupa spalare, stergeti blana foarte bine si uscati-o la temperatura camerei. Persanele naparlesc foarte tare.

Pisica Persana cu par lung este o pisica solida, cu un cap masiv, proportional cu marimea corpului. Capul este rotund si lat. Urechile sunt mici si rotunjite, departate si situate destul de jos pe cutia craniana. Fata este scurta si lata, cu un nas carn.

Pielea de pe nas trebuie sa fie complet formata, iar marginea de sus a nasuluinu trebuie sa depasesca marginea de jos a ochilor. Barbia este puternica, iar botul este plin. Ochii sunt mari si rotunzi, de culoare briliantului. Sunt indrazneti si departati. Corpul este copact si de marime medie. Pieptul este lat, cu umeri masivi. Picioarele sunt scurte, groase si puternice, cu labe mari si rotunde. Coada este scurta si stufoasa.

Siamezele sunt predispuse la obezitate. Nefiind o pisica foarte activa, necesita circa 70 kcal/kg/zi. Reproducerea puternic selectiva, cu tendinta obtinerii unui profil prescurtat, are urmari negative, printre care se numara deformarea osaturii, ceea ce influenteaza in mod neplacut dispozitia si starea de sanatate a animalului.

Maladii cauzate de purici prin intepatura si saliva sint foarte iritante si pot provoca mancarimi sau pot duce la alergii. Daca animalul se scarpina, risca sa agraveze leziunile cutanate cauzate de aceste insecte. Pot aparea si infectii de la bacterii. Leziunile pielii pot aparea oriunde, dar mai ales la baza cozii si pe spate.
Mai mult, puricele este capabil sa transmita agenti patogeni, cum ar fi dipylidium caninum care este injectat de purice. Ca sa se evite contaminarea, este important sa tratati fiecare animal. In fine, infestarea masiva poate duce la anemie, din cauza marii cantitati de sange ingerat de adulti.

Tratament: ca sa scapati de purici definitiv, trebuie sa tratati toate animalele de pe proprietate si de a eradica larvele si puricii care se gasesc pe domeniul dvs. si care formeaza o sursa parazitara de neneglijat. Multe produse care se vand in farmacii sint eficace. Exista spray-uri, pipete ce contin un lichid care trebuie aplicat pe piele si cuerle. Aceasta il protejeaza pentru o luna.

Exista si solutii antipurici ijnjectabile al caror efect dureaza 6 luni. Trebuie sa fiti atenti ca unele solutii ucid puricii, iar altele impiedica imperechera lor. Anumite cazuri de infestare necesita ambele tipuri de tratament, intrebati-va veterinarul care este potrivit animalului dvs. Si mai ales, sa stiti ca cea mai mare parte din aceste solutii pot fi folosite si cand animalul nu are purici, au un rol preventiv. Ca sa va curatati casa exista spray-uri si pudre.

Specificatii:

Energie: scazuta

Compatibilitate cu alte pisici: medie

Compatibilitate cu copiii: medie

Speranta de viata: 9-15 ani