Loading

Pisica Siameza

1,00 RON cu TVA

Pisica Siameza Click pe imagine pentru mai multe poze

Pana la aparitia sa in Europa in 1884, pisicile siameze au trait pe teritoriul Thailandei, in trecut Siam, de unde provine si denumirea rasei. In patria lor, aceste pisici erau considerate drept o relicva nationala, venerate in temple ca animale sacre, in mod obligatoriu locuiau in cadrul familiilor regale, fiind considerate drept membri ai acesteia si chiar participau la unele ritualuri. Era strict interzis de a duce aceste pisici in afara teritoriul tarii.

Este o pisica longilina si eleganta, cu corpul lung si zvelt, bine dotat cu muschi si, in acelasi timp, delicat. Capul, de dimensiuni medii, formeaza un triunghi echilateral perfect care porneste de la nas si se largeste treptat catre urechi, cu linii drepte, fara scobituri in dreptul perilor tactili. Profilul este alungit si drept, usor convex si fara stop. Urechile sunt mari, late la baza si distantate. Ochii, migdalati, sunt albastri, in cea mai intensa tonalitate posibila.

Gatul este lung si subtire. Gambele sunt lungi si slabe, cu labe mici si ovale. Coada este foarte lunga, subtire, ascutindu-se mult catre varf. Parul este scurt, subtire, lucios si matasos, bine lipit de corp. Este foarte galagioasa, are un mieunat inconfundabil, ragusit si insistent. Foarte activa, jucausa si curioasa, sociabila si afectuoasa, cere multa atentie, uneori devenind geloasa si posesiva.

Pisicile siameze sunt printre cele mai populare rase de pisici cu blana scurta din lume. Ele nu au fost incrucisate cu rase europene, si in acest mod specia a fost pastrata. Trasatura caracteristica a acestei rase este acromelanizmul (culoarea inchisa de la nivelul membrelor), corp elegant si atletic, cu picioarele usor alungite si ochi albastri.

Pisicile siameze au o blana minunata, daca animalul este tinut intr-un mediu racoros, blana de pe corp devine mai intunecata decat de obicei. In schimb, in tarile tropicale, locurile intunecoase devin mai deschise. Coloritul terminal specific este un semn al albinismului partial si este determinat de fluctuatiile de temperatura ale pielii.

Fiecare fir de par are o culoare caracteristica - varful este mai intunecat decat partea de jos, dar firele de par care cresc pe partile mai reci ale corpului: urechi, picioare, coada, langa nas, contin cantitati mari de pigment intunecat - melanina, si, de aceea par mai intunecate.

Siamezele sunt foarte jucause si au destula energie pentru o lunga perioada de timp, afectivitatea jocului poate sa le determine sa va amuze ore la rand. De asemenea, reprezentantii acestei rase sunt foarte atasati de stapanul lor.
Atunci cand, dupa munca, acesta se intoarce acasa, pisica il intalneste prima, se mangaie la picioare si toarce, "spunand" in asa mod cat este de fericita sa-l vada pe stapanul sau.

Pisicile siameze sunt mai sociabile decat oricare altele, si daca vor fi create conditiile in care pisica se va simti in siguranta si confort, grija si bunatate, ea va va recompensa din plin, deoarece este un animal foarte comunicativ si afectuos.

Proprietarul ar trebui sa demonstreze grija, rabdare si tact. Dar, daca veti alege calea cea dreapta (ca si la orice alte creaturi vii) pisica siameza, fiind un animal mandru, iubitor de libertate, se va aseza linistit pe genunchi si se va dezmierda torcand, in semn de declarare a dragostei sale curate si nemarginite.

Siameza este cunoscuta mai ales datorita reputatiei de galagioasa notorie, dar si pentru aspectul ei clasic. Este o pisica foarte extrovertita si poate fi extrem de zgomotoasa. Cer permanent afectiune si vor sa faca parte din familie. Siameza nu este pisica ideala pentru o persoana care este plecata la munca toata ziua, pentru ca nu le place sa fie lasate singure. Daca va permiteti, puteti evita acest lucru cumaparnd doua siameze.

Sunt foarte inteligente si trebuie sa le mentineti tot timpul atentia treaza. Sunt pisici foarte loiale fata de persoanele de care s-au atasat si s-ar putea sa aiba probleme in a tolera un rival la afectiunea acestora. Au tendinta de a se intelege mai bine cu isicle din acelasi tip, precum pisicile Birmaneze sau Orientale.

Pisicile siameze nu prezinta probleme de sanatate specifice rasei. Incepand cu varsta de opt ani, este recomandabil sa mergeti cu ele la un control anual de rutina, pentru verificarea danturii si a functionarii rinichilor. Siameza este o pisica activa, necesitand 80 kcal/kg/zi. Trebuie retinut faptul ca siamezele nu trebuie sa fie grase.